Press "Enter" to skip to content

Jak wygląda praca operatora urządzeń do przetwórstwa kawy?

Operator urządzeń do przetwórstwa kawy to pracownik fabryki lub hali dystrybucyjnej, w której przetwarzana jest kawa do celów sprzedażowych. Sprowadzane zza granicy ziarna muszą zostać posegregowane wedle jakości, aromatyczności, gatunku oraz zastosowania. Następnie część jest bezpośrednio pakowana, część mielona, dodatkowo aromatyzowana albo przerabiana na kawę rozpuszczalną. Dzieje się tak przy użyciu specjalistycznych maszyn konfekcyjnych. Operator urządzeń właśnie nimi się zajmuje. A tych urządzeń jest trochę – począwszy od pieca, w którym prażona jest kawa ziarnista, przez urządzenia do jej mielenia czy do ekstrakcji i suszenia ekstraktu. Twoim zadaniem jest odpowiednie ich ustawienie (rodzaj kawy, stopień zmienienia, temperatura prażenia czy poziom ekstrakcji) oraz nadzorowanie pracy  urządzeń, dokonanie ewentualnych napraw i konserwacji.

Operator urządzeń do przetwórstwa kawy – rodzaje kawy i mieszanek

Oprócz tego kawy też występują w różnych rodzajach i konfiguracjach. Choć nie zajmujesz się opracowaniem receptur, musisz je skrupulatnie realizować. Stąd ustawiając maszynę kolejny rodzaj maszyny do zestawiania recepturowych mieszanek kar ziarnistych, określasz poziom aromatyczności i wzajemne proporcje. To urządzenie jest sprzężone z mielarkami. W efekcie otrzymujesz mieszankę ziarnistą, zmieloną lub rozpuszczalną. Niektóre kawy trzeba pozbawić nadmiaru kofeiny, gdyż mogą okazać się zbyt mocne dla przeciętnego konsumenta. Tym ustawieniem także się zajmujesz. Każdy rodzaj przetwórstwa kawy wykonujesz w oparciu o normy jakościowe – a te są różne, przykładowo ziarna nie mogą być zbyt zniszczone, ubrudzone czy posiadające wspomniany nadmierny poziom kofeiny. To prawda, że wykonujesz mieszanki lepsze i gorsze. Ważne, aby Ci się one nie pomyliły.

Operator urządzeń do przetwórstwa kawy – dezynfekcja i utrzymywanie czystości

 Normy jakościowe oznaczają też podstawowe normy produkcyjne. Nie może ona odbywać się w środowisku brudnym i nieuporządkowanym. Jednym z Twoich zadań jest utrzymywanie czystości zarówno na stanowisku pracy – a ono może się zmieniać w zależności od dnia, dlatego nie pozostawiaj brudu koledze z pracy, a także na terenie zakładu produkcyjnego. Istotnym elementem jest także mycie i dezynfekcja urządzeń. Przywleczone z innego kontynentu mikroby muszą zostać usunięte. 

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *