Press "Enter" to skip to content

Lodziarz na etacie czy własna lodziarnia?

Założenie własnej lodziarni to pomysł ambitny. Sporą popularnością cieszą się małe budki z lodami. To świetny biznes w okresie letnim, zwłaszcza na wakacjach. Ale przynosić dochody może także w pozostałe pory roku. O czym pamiętać, zakładając własną lodziarnię?

Lodziarz – formalności i biznesplan

Musisz zastanowić się, jak wielka ma być Twoja lodziarnia. Duży lokal to wyzwanie, na które trzeba wyłożyć sporo kapitału. Wielu lodziLodziarzarzy decyduje się na prowadzenie sezonowej budki, nawet do pewnego stopnia mobilnej. To także wydatek, a do jego pokrycia przyda się uzyskanie kredytu. Jednym z wymogów banku może być przedstawienie biznesplanu. Musisz w nim uwzględnić mocne i słabe strony inwestycji, po krotce opisać otoczenie rynkowe (czyli wielkość konkurencji), jakie masz plany na działalność i jakie fundusze jesteś w stanie wyłożyć samodzielnie. Musisz oczywiście zgłosić też działalność do ewidencji CEiDG, wybrać formę opodatkowania, zrobić badania, uzyskać pozytywną opinię sanepidu oraz służb przeciwpożarowych.

Lodziarz – wymagania lokalowe i sanitarne

W przypadku małej budki z lodami wymogi sanitarne wskazują na minimum 3-8 m2 powierzchni na działalność. Niektórzy stawiają na mobilne punkty, inni wynajmują lub kupują mały budynek. Ważne jest też umiejscowienie budki z lodami. Najlepiej w uczęszczanych miejscach, w pobliżu parków, miejsc rozrywki, rynków w małych miasteczkach czy blokowisk i placów zabaw. Oczywiście potrzebować będziesz też sprzętu – zamrażarka, automat do lodów, chłodziarka do masy. Musisz zadbać o dostawy produktów do tworzenia masy lodowej, a także liczne wafelki, kubeczki oraz cała gama smaków, barwników, polew czy posypek. Jak w każdej gastronomii, niezależnie od wielkości lokalu, ściany  muszą być chronione przed wilgocią, podłoga gładka i łatwo zmywalna a całość wyposażona w umywalkę.

Lodziarz – franczyza i usługi dodatkowe

Możesz też – mając lokal – zainicjować współpracę z firmą franczyzową. Istnieją większe sieci lodziarni, które w zamian za to, że będziesz działał pod ich szyldem i dzielił się zyskami, dadzą Ci know how, pomogą z marketingiem i sprzętem. Warto też rozważyć nieco szerszy zakres oferty. Nie tylko lody, ale też naleśniki, ciastka, bita śmietana, sok i inne napoje.

Lodziarz – a jeśli nie własna działalność?

Etat w tej pracy uzyskać możesz wyłącznie w dużych lodziarniach funkcjonujących przez cały rok albo w punktach umiejscowionych na stale, np. w supermarketach. Generalnie lodziarnie prosperują tylko sezonowo, stąd oferowane jest głównie tymczasowe zatrudnienie na umowę zlecenie. 

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *