Press "Enter" to skip to content

Ile zarabia młynarz?

Jaki jest dobry młynarz? Poza opanowaniem warsztatu zawodowego i uzyskaniu kompetencji w szkole czy na szkoleniach, potrzebne są też pewne predyspozycje. Z racji tego, że często będziesz musiał dokonywać selekcji jakości zboża lub już uzyskanej mąki, przyda Ci się bardzo dobry wzrok, spostrzegawczość, dokładność i cierpliwość. Niekiedy odróżnić partie półproduktu będziesz mógł na podstawie kilku detali, prochów czy pozostałości otrębów. Oprócz tego półprodukty zbożowe odróżnia się na podstawie zapachu. Z racji tego, że w młynie unosi się sporo pyłu, panuje hałas i wibracje – przyda Ci się dobre zdrowie na tych właśnie polach. Wszelkie alergie, choroby skóry czy niedosłuch są czynnikami wysoce utrudniającymi podjęcie takiej pracy. Oprócz tego musisz posiadać pewne podstawowe zdolności organizacyjne i umiejętności techniczne. To istotne przy intensywnej, choć monotonnej pracy, a także obsłudze maszyn wymagających precyzji i wyczucia.

Młynarz – gdzie możesz szukać zatrudnienia?

Tego typu pracę znaleźć możesz niemal wyłącznie w młynach. Mogą one być samodzielne albo stanowić część większej firmy. Zakładów, które zrzeszają zarówno rolników pozyskujące zboża, skupy, młyny, piekarnie jak i sklepy. Przeważnie pracodawcy oferują Ci zatrudnienie etatowe, w systemie trzyzmianowym. Praca może odbywać się nie tylko w tygodniu, ale też w weekendy i niektóre święta. Teoretycznie istnieje możliwość zatrudnienia się w młynie na czas określony, np. jako student czy uczeń w czasie wakacji. Jeśli nie posiadasz kompetencji i wykształcenia zawodowego młynarza, pracować możesz na stanowiskach pomocniczych, za ograniczoną wypłatę.

Młynarz – ile możesz zarobić?

Początkującym młynarzom oferuje się przeważnie pensję minimalną. Po kilku latach doświadczeń i pozytywnej opinii kierownika zespołu, możesz awansować na regularnego młynarza. Jego zarobki wynoszą przeważnie około 3000 – 4000 zł brutto. Wiele zależy od rozmiaru firmy i jej polityki płacowej czy kadrowej. Jeśli postawisz na swój rozwój zawodowy – zdobędziesz tytuł mistrza albo pójdziesz na studia na Akademii Rolniczej, możesz awansować na wyższe stopnie w młynnej hierarchii. Stanowiska kierownicze to już pensje rzędu 4500 – 6000 zł brutto. Wiążą się jednak z większą ilością obowiązków i odpowiedzialnością.

Młynarz – czy jest sens iść na swoje?

Czy w tym zawodzie istnieją perspektywy dla samodzielnych przedsiębiorców? Rozpoczęcie takiej działalności na własną rękę to spore wyzwanie finansowe i logistyczne. Sam młyn kosztuje, nawet jeśli modernizujesz stary budynek, a nie stawiasz nowy. Do tego potrzebujesz kosztującego dziesiątki lub setki tysięcy złotych sprzętu. Organizacji łańcucha dostaw zbóż i dystrybutorów Twoich produktów zbożowych.

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *