Press "Enter" to skip to content

Jak wygląda praca Pracownika Obsługi Śniadań?

 

Podstawą Twojej pracy jest wydawanie porannych posiłków. Oczywiście nie sprowadza się to tylko do prostego podawania talerzy. Śniadania mogą być wydawane w trzech trybach:

  • stałym – hotel oferuje te same posiłki każdego poranka, dla każdego ze swoich gości. Są wliczane w cenę pobytu,
  • na zamówienie – te posiłki zamawia sobie klient sam. Może zrobić to z wyprzedzeniem lub bezpośrednio w hotelowym bistro, w takim wypadku posiłki są dodatkowo płatne oraz muszą zostać przygotowane ad hoc,
  • na zamówienie cykliczne – klient może wykupić dodatkowa usługę polegająca na podawaniu mu innego rodzaju śniadania niż to, które hotel oferuje w standardzie. Może też zażyczyć sobie podawania mu określonego śniadania w każdym z poranków, które spędza w hotelu.

Twoim zadaniem może być zatem przyjmowanie zamówień oraz ich realizacja. To z kolei powoduje, że masz kontakt z gośćmi hotelowymi.

Pracownik Obsługi Śniadań – obsługa klienta

To jeden z bardziej wymagających aspektów takiej pracy. Wymaga podobnego podejścia jak w każdej gastronomii czy usługach. Musisz nastawić się na to, że spotkasz bardzo różnych klientów. Ci mogą być uprzejmi i niekonfliktowi, ale też roszczeniowi i wymagający. Dzieje się tak zwłaszcza w drogich hotelach. Niestety dla właściciela hotelu bardziej istotny jest komfort klienta niż Twój, stąd musisz wykazywać się kulturą osobistą i cierpliwością. Wskazane jest, aby emanować pozytywną energią, skrupulatnie notować zamówienie oraz wydawać je niezwłocznie.

Pracownik Obsługi Śniadań – kucharz, kelner i ekspedient w jednym

Bywają sytuację, w których Twoje obowiązki będą szersze. Do wydawania śniadań dochodzi rejestracja cyklicznych zamówień lub zamówień specjalnych. Klienci dzwonią bezpośrednio do działu obsługi śniadań albo przekazują swoje życzenia recepcjonistom czy osobie w funkcji maitre d’hotel. W dużych hotelach organizowane są wydarzenia kulturalne czy biznesowe. Goście spotykają się na konferencjach, po czym udają się na bankiet czy inne przyjęcie. Dział obsługi śniadań w takim wypadku staje się pełnoprawnym hotelowym bufetem. To oznacza, że przyjdzie Ci pracować także jako kelner.

Pracownik Obsługi Śniadań – warunki pracy

Praca odbywa się w systemie zmianowym, choć na ogół w godzinach wczesno porannych. Pracować możesz nawet i od piątej rano! Na ogół też przywdziewasz firmowy strój oraz posługujesz się branżowym słownictwem. W dużych hotelach ma miejsce dość spore tempo pracy i praktycznie cały czas jesteś na nogach. 

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *