Podstawą Twojej pracy jest wydawanie porannych posiłków. Oczywiście nie sprowadza się to tylko do prostego podawania talerzy. Śniadania mogą być wydawane w trzech trybach:
- stałym – hotel oferuje te same posiłki każdego poranka, dla każdego ze swoich gości. Są wliczane w cenę pobytu,
- na zamówienie – te posiłki zamawia sobie klient sam. Może zrobić to z wyprzedzeniem lub bezpośrednio w hotelowym bistro, w takim wypadku posiłki są dodatkowo płatne oraz muszą zostać przygotowane ad hoc,
- na zamówienie cykliczne – klient może wykupić dodatkowa usługę polegająca na podawaniu mu innego rodzaju śniadania niż to, które hotel oferuje w standardzie. Może też zażyczyć sobie podawania mu określonego śniadania w każdym z poranków, które spędza w hotelu.
Twoim zadaniem może być zatem przyjmowanie zamówień oraz ich realizacja. To z kolei powoduje, że masz kontakt z gośćmi hotelowymi.
Spis Treści
Pracownik Obsługi Śniadań – obsługa klienta
To jeden z bardziej wymagających aspektów takiej pracy. Wymaga podobnego podejścia jak w każdej gastronomii czy usługach. Musisz nastawić się na to, że spotkasz bardzo różnych klientów. Ci mogą być uprzejmi i niekonfliktowi, ale też roszczeniowi i wymagający. Dzieje się tak zwłaszcza w drogich hotelach. Niestety dla właściciela hotelu bardziej istotny jest komfort klienta niż Twój, stąd musisz wykazywać się kulturą osobistą i cierpliwością. Wskazane jest, aby emanować pozytywną energią, skrupulatnie notować zamówienie oraz wydawać je niezwłocznie.
Pracownik Obsługi Śniadań – kucharz, kelner i ekspedient w jednym
Bywają sytuację, w których Twoje obowiązki będą szersze. Do wydawania śniadań dochodzi rejestracja cyklicznych zamówień lub zamówień specjalnych. Klienci dzwonią bezpośrednio do działu obsługi śniadań albo przekazują swoje życzenia recepcjonistom czy osobie w funkcji maitre d’hotel. W dużych hotelach organizowane są wydarzenia kulturalne czy biznesowe. Goście spotykają się na konferencjach, po czym udają się na bankiet czy inne przyjęcie. Dział obsługi śniadań w takim wypadku staje się pełnoprawnym hotelowym bufetem. To oznacza, że przyjdzie Ci pracować także jako kelner.
Pracownik Obsługi Śniadań – warunki pracy
Praca odbywa się w systemie zmianowym, choć na ogół w godzinach wczesno porannych. Pracować możesz nawet i od piątej rano! Na ogół też przywdziewasz firmowy strój oraz posługujesz się branżowym słownictwem. W dużych hotelach ma miejsce dość spore tempo pracy i praktycznie cały czas jesteś na nogach.
Be First to Comment