Press "Enter" to skip to content

Jak wygląda praca seksera? Dlaczego dokonuje się selekcji?

Rozróżnianie płci drobiu hodowlanego ma bardzo dużo sensu. I to jeszcze na etapie pisklaków, gdy przed nimi cały specyficzny dla ich przeznaczenia proces rozwojowy. Samice na ogół przeznaczane są do znoszenia i produkcji jaj. Samce, takie jak koguty czy kaczory, czeka po kilku miesiącach wzrastania i karmienia, ubój w celach przemysłowych. Pozyskuje się z nich mięso, tłuszcz, kości oraz do pewnego stopnia także pióra. Stąd tak istotna jest selekcja jeszcze na etapie pisklęcia oraz dokładność w tej selekcji.

Sekser – profesjonalne rozpoznanie płci kurczaka

O ile rozpoznawanie typowych cech płciowych krów, koni, psów czy kotów nie jest szczególnie skomplikowane, rzecz ma się zupełnie inaczej w przypadku drobiu. Dla amatora każde pisklę, niezależnie od płci, wygląda identycznie. W istocie też tak jest – co prawda samce, np. koguty, mają typowe dla nich narządy płciowe. Jednak na tym etapie rozwojowym są bardzo mało rozwinięcie i niespecyficzne. A zatem musisz rozpoznawać płeć kurczaków na podstawie innych przesłanek. Jedną z metod jest oczywiście doszukiwanie się istnienia prącia – robi się tak u kaczorów, gdyż dla tych ptaków jest ono na tym etapie najbardziej widoczne.

Sekser – dokoywanie selekcji

Samice ptaków z kolei możesz poznać po istnieniu charakterystycznego bębenka rezonacyjnego w tchawicy. Kolejną metodą, używaną w przypadku kurczaków, jest delikatne uciskanie na brzuch tak, aby wyłoniła się końcówka jelit. Niewielka wypukłość, która jeśli wtedy się objawia – wskazuje na koguta. Najbardziej inwazyjną metodą jest stosowanie endoskopu. Musisz używać go bardzo delikatnie, żeby zwyczajnie nie zranić i nie uszkodzić kurczęcia.

Sekser – co, jeśli popełnisz błąd?

Nie trzeba zatem przekonywać, że jest to praca wymagająca uwagi. Nie pomaga fakt, że kurczaków do przebadania dziennie są tysiące lub nawet dziesiątki tysięcy. A nawet 40 % jednodniowych kurcząt wykazuje cechy typowe dla obu płci – są po prostu na bardzo wczesnym etapie rozwojowym. Błędy zatem się zdarzają, nawet najbardziej doświadczonym sekserom. Drobny margines jest wpisany w strategię przedsiębiorstwa i są tego świadomi zarówno hodowcy kurcząt jak i ich nabywcy w ilościach przemysłowych. Jednak duży – przekraczający kilka czy kilkanaście procent – odsetek błędów jest niedopuszczalny. Powoduje zaburzenie obrotu gospodarczego pomiędzy kontrahentami i w konsekwencji spore straty.

Sekser – warunki pracy

Pracujesz u swojego pracodawcy, przeważnie na sporej hali. Praca ma charakter stojący lub siedzący, co przez wiele godzin w ciągu dnia nie wpływa korzystnie na Twój kręgosłup lub układ krążenia. Poddana próbie zostaje także wytrzymałość Twoich oczu. Musisz bardzo skupiać wzrok na detalach, spoglądać z bliska co może skutkować krótkowzrocznością. Musisz wykonywać ćwiczenia relaksujące mięśnie ciała i oczu. Pracuje się często na akord, a kurczaków jest tysiące na dzień. Praca jest monotonna, choć stale wymagająca uwagi.

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *