Określenie mleczarz może kojarzyć Ci się z rozwozicielem mleka. Znany z popkultury obyczaj, wedle którego już z samego rana pod drzwiami znajdujesz butelkę białego napoju. Czy ten zawód tak właśnie wygląda? Samo mleko, wyroby mleczne i jego nieraz bardzo przetworzona forma to jeden z podstawowych fundamentów rynku żywnościowego w Polsce. Mleko jednak trzeba jakoś pozyskiwać, gromadzić i dostosowywać do spożycia. Tym właśnie zajmują się mleczarze.
Spis Treści
Mleczarz – wykształcenie zawodowe
Jak jednak zostać takim specjalistą? Możesz zacząć już na etapie szkoły średniej. W technikum, jeśli oferuje naukę w zawodzie technik mleczarstwa, poznasz podstawy zawodu. Nauczyciele opowiedzą Ci o składzie mleka, sposobach jego przetwarzaniach, jego właściwościach fizycznych. Zapoznasz się też z obsługą specjalistycznych maszyn – tak, są tam też zajęcia praktyczne. Oprócz tego czekać będą Cię zajęcia na temat pozyskiwania mleka, odpowiedniego traktowania zwierząt, które je nam dostarczają. Choć w wykonaniu naszych babć wydawało się to niezwykle proste, to wbrew pozorom dziś bardzo rozległa materia. Zwłaszcza jeśli myślisz o mleczarstwie w kategoriach przemysłowych.
Mleczarz – kierunek studiów wyższych
Czy jednak na technikum musi kończyć się Twoja przygoda z mleczarstwem? Absolutnie nie. Możesz wybrać się na studia wyższe przygotowujące do zawodu mleczarza organizowane na przykład przez Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Nawet bez tytułu technika mleczarstwa możesz starać się o miejsce na studiach. Ważne, aby na maturze zdawać biologię, chemię lub fizykę. Studia to rozwinięcie wiadomości i umiejętności nabytych w technikum. Tematyka zajęć dotyczyć będzie bardziej przemysłowego aspektu wykorzystywania mleka. Poznasz podstawy mechaniki, gospodarki cieplnej i chłodnictwa. Nabierzesz doświadczenia w ocenianiu jakości surowca oraz powstałych z niego produktów mlecznych. Równie istotne jest uczestnictwo w warsztatach oraz w zajęciach laboratoryjnych. Studia wymagać będą też od Ciebie zaliczenia praktyk zawodowych (najczęściej w okresie wakacji) w jednym z laboratoriów albo zakładów mleczarskich. Współpracować wtedy będziesz z doświadczonymi mleczarzami i producentami produktów mlecznych. Lub tymi, którzy je w legalny sposób pozyskują.
Mleczarz – jaka praca po studiach?
No dobrze, ale co możesz robić po ukończeniu studiów? O zatrudnienie pytać możesz przede wszystkim w zakładach przetwórstwa mlecznego lub produktów pochodnych właśnie z tego surowca. Oprócz tego Twoja wiedza i umiejętności mogą być przydatne dla pracodawców w laboratoriach badawczych, które oceniają jakość tego surowca. Także instytucje sanitarne potrzebują tego typu fachowców.
Be First to Comment