Press "Enter" to skip to content

Jak zostać technologiem żywności?

Do pracy w  zawodzie technolog żywności potrzebne jest Ci kierunkowe wykształcenie. Oraz szereg umiejętności miękkich. Ważne, byś był osobą dokładną, samodzielną  i odporną na stres. W tej pracy liczyć też możesz na pewne benefity – świadczenia socjalne, bony towarowe albo dopłaty do zajęć sportowych. O co więc chodzi z technologiem żywności?

Czym zajmuje się technolog żywności ?

Takie stanowisko pracy napotkasz w każdym przedsiębiorstwie produkującym żywność. Pracując na nim odpowiedzialny jesteś za to, by proces produkcji przebiegał prawidłowo. A przy tym spełniał normy jakościowe, zdrowotne i sanitarne. Oprócz tego będziesz rozwijał ofertę zakładu i opracowywał nowe receptury artykułów spożywczych. Taka praca to duża odpowiedzialność. Błędy mogą skutkować konsekwencjami, które ponosi firma i osoby spożywające jej produkty. Dlatego musisz być dokładny, systematyczny i odporny na stres. Jeśli będziesz sumiennie wykonywał swoje obowiązki oraz w skupieniu realizował wytyczne, znacznie zmniejszysz prawdopodobieństwo zaistnienia błędu. Dobrze też jeśli jesteś osobą komunikatywną – dużo będziesz pracował ze współpracownikami.

Jak więc zostać technologiem żywności?

Na początek wystarczy technikum. To daje pewną bazę wiedzy i drobnego doświadczenia zawodowego. Jednak większość pracodawców znacznie bardziej ceni wykształcenie wyższe. Studia na kierunku technologia żywności i żywienia to coś, czego nie unikniesz. Na maturze zdawaj biologię i chemię. Podczas cyklu studiów poznasz zagadnienia związane z chemią w żywności, maszynoznawstwem, inżynierią w przemyśle spożywczym. A także jak zarządzać całym procesem produkcji żywności. Jak efektywnie projektować produkt i jak robić to zgodnie z prawem. Oprócz tego szereg zagadnień związanych z zasadami promowania żywności w reklamie. Gdy już ukończysz studia kierunkowe, możesz szukać zatrudnienia w firmach produkcyjnych, laboratoriach żywieniowych, lub w firmach doradczych.

Technolog żywności – Ile mogę na tym zarobić?

Przeciętnie w Polsce taki technolog żywności zarabia 4700 zł brutto. Jest bardzo duża szansa, że znajdziesz pracę na etacie – taki los spotkał 95 % zatrudnionych. Oczywiście ta kwota jest mocno uśredniona. Wysokość Twojej pensji zależy od miejsca, w którym pracujesz oraz Twojego doświadczenia. Nie oczekuj szczególnie wysokich zarobków bez ukończenia wyższych studiów. Podobnież więcej zarobisz jeśli masz już jakiś zawodowy staż i sukcesy.

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *