Press "Enter" to skip to content

Jak wygląda praca pracownika fast food?

Praca w fast food zaczyna się od przeprowadzenia wstępnych szkoleń. Musisz zapoznać się z zasadami BHP oraz wewnętrznym regulaminem panującym w firmie. Tyczy się to zwłaszcza większych, sieciowych restauracji. Następnie szef pokaże Ci, jakie są stanowiska pracy oraz jakie wykonuje się na nich obowiązki. Praca w fast food to nie tylko kasa fiskalna i podawanie posiłków. To też dbałość o porządek, obsługa klienta, realizacja zamówień na wynos czy rozliczanie się z zaopatrzeniowcem. Prawdopodobnie na samym początku będziesz musiał zajmować się wszystkim, by szef ocenił, w czym jesteś najlepszy.

Pracownik fast food – obsługa klienta

Obsługa klienta w fast food jest nieunikniona. Spotkasz się z bardzo różnymi osobami. Takimi, które wpadły zjeść cokolwiek byle zaspokoić głód. Takimi, które mają swoje ulubione dania, są niezdecydowane, nie do końca rozróżniają poszczególne rodzaje burgerów, są nietrzeźwi, niekulturalni. Albo właśnie bardzo cisi i małomówni. To uroki każdej gastronomii i każdego lokalu usługowego. Najczęściej przewija się standardowy schemat – klient zamawia, odnotowujesz, wklepujesz zamówienie w komputer lub kasę fiskalną, wydajesz paragon a ten siada i czeka na swoje zamówienie.

Czasami szef poprosi Cię, abyś delikatnie sugerował zamówienie czegoś więcej – napoju, większej partii frytek albo soczku dla dziecka. To element pracy w fast food, który dla wielu jest najbardziej stresujący. Musisz wykazywać się kulturą osobistą, ale też niekiedy stanowczością i asertywnością.

Pracownik fast food – przygotowywanie posiłków

W każdym fast food jest inaczej. W jednym po prostu przyjmujesz zamówienie i przekazujesz je do realizacji w kuchni. W innym, sam zajmujesz się przygotowywaniem posiłków. Spokojnie, przeważnie serwowane są proste rzeczy, które samodzielnie wykonałbyś w domu. Na ogół to hamburgery, frytki, kebaby, sałatki, może mała pizza i różne rodzaje napojów. Bywa też, że serwowane są eleganckie kanapki, kawa, herbata albo niektóre rodzaje zup.

Pracownik fast food – prace porządkowe

Zarówno lokal jak i sprzęt w fast food ulega ubrudzeniu. Jednym z Twoich zadań jest utrzymywanie czystości. Tyczy się to prostych rzeczy – jak regularne zamiatanie, umycie stolików, sztućców, talerzy – ale też i niekiedy mycia sprzętu do przygotowywania posiłków czy dezynfekcji, o ile takie zalecenia przekazał Ci szef. Posiłki przygotowywane są ze składników, których w fast food się nie wytwarza. Przywożą je zaopatrzeniowcy, z którymi musisz się rozliczyć, sprawdzić ilość i rodzaj towarów oraz pokwitować mając upoważnienie szefa.

Pracownik fast food – warunki pracy

Praca odbywa się często w systemie zmianowym. Możesz pracować w ciągu dnia, ale też wieczorami i do późnych godzin nocnych. Niektóre fast foody, zwłaszcza umiejscowione w okolicach ruchliwych dróg pracują nawet całodobowo. Na ogół przywdziać musisz firmowy i ochronny strój roboczy. Nie jest to wymagane w małych lokalach. Wiele obowiązków musisz wykonywać pod presją czasu (np. klient czeka).

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *