Press "Enter" to skip to content

Kelner – kim jest i jak nim zostać?

Kelnera zazwyczaj definiuje się jako osobę, która bezpośrednio obsługuje klientów w lokalach gastronomicznych takich jak restauracje, bary, puby, kluby nocne albo firmach zajmujących się cateringiem. Obsługa ta ma miejsce przez cały czas przebywania klienta w lokalu. O tym, jak wygląda praca kelnera i ile można na niej zarobić, piszemy w osobnych artykułach. Sprawdź, jakie predyspozycje powinien mieć kandydat do tego zawodu i w jaki sposób można kelnerem zostać.

Czym wyróżnia się dobry kelner?

To specyficzna praca wśród ludzi. Choć teoretycznie każdy mógłby ją wykonywać, wymaga pewnych określonych cech charakteru. Zwłaszcza jeśli pracuje się w wyszukanych lokalach. Kelner powinien mieć dość otwarte na ludzi usposobienie, łatwość nawiązywania kontaktów oraz zjednywania sobie sympatii klientów. Oprócz tego powinien cechować się punktualnością, odpowiedzialnością i odpornością na stres wynikającą na przykład z presji czasu lub niecierpliwości klientów. Dobrą cechą w tym fachu jest umiejętność pracy w zespole oraz dostosowywania się do różnych typów osobowości, które mogą zawitać w lokalu. Im bardziej ekskluzywny, tym większe wymagania będą oni stawiali. Zachcianki bywają problematyczne, a kelner musi się w tym odnaleźć. Bardzo istotne są też kultura osobista, dobra pamięć oraz cierpliwość.

W jaki sposób można zostać kelnerem?

Jest to jedna z tych profesji, które nie wymagają wykształcenia. Zwłaszcza jeśli ma być podjęta jako praca dorywcza lub sezonowa. Pracodawcy zainteresowani są przede wszystkim tym, jak dany kandydat się prezentuje, w jaki sposób się wyraża i jaki ma sposób bycia. Niekiedy nawet nie jest wymagane jakieś szczególnie doświadczenie zawodowe, choć oczywiście jest mile widziane. Nie znaczy to jednak, że wykształcenie w tym zawodzie nie istnieje i nie ma ono sensu. Zaczyna mieć ono znaczenie, jeśli chcesz aplikować do bardziej eleganckich lokali, pracować w hotelu lub restauracji.

Technik usług kelnerskich

Jednym z podstawowych sposobów uzyskania wykształcenia w zawodzie kelnera to wybór szkoły średniej. Technik usług kelnerskich albo podobny zawód w szkole branżowej lub policealnej to cykl nauczania przedmiotów ogólnokształcących oraz przedmiotów dotyczących psychologii, gastronomii, pewnej podstawowej wiedzy na temat przyrządzania potraw i napojów, podstaw przedsiębiorczości, języków obcych oraz rozwoju zdolności interpersonalnych. W trakcie kształcenia uczeń musi zaliczyć odpowiednią dozę praktyk w prawdziwych lokalach gastronomicznych. Oceniane będą jego umiejętności znajdowania siebie w nowej sytuacji oraz sposób, w jaki obsługuje gości. Oprócz szkoły średniej lub policealnej istnieje też możliwość zdobycia wykształcenia kelnerskiego w postaci specjalnych kursów zawodowych. Organizują je urzędy pracy i organizacje pożytku społecznego. Programem nie odbiegają od szkoły średniej, a każda forma nauczania kończy się stosownym egzaminem zawodowym. Takie wykształcenie nie tylko zwiększa szanse na rynku pracy, lecz także daje możliwość pracy jako barman.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *