Gdzie możesz pracować jako barman? Wszędzie tam, gdzie prowadzona jest jakaś gastronomia w formie baru z serwowanymi alkoholami. Mogą to być właśnie pojedyncze lokale o różnej wielkości i rozmachu. Ale także w innych placówkach – hotelach, centrach handlowych, marketach, restauracjach, zajazdach, motelach, lotniskach, ośrodkach wypoczynkowych, salonach odnowy itp. Takich lokali powstaje coraz więcej, a zatem też istnieje coraz więcej potencjalnych miejsc pracy, z który jedno Ty mógłbyś wybrać dla siebie. Możesz też spróbować swoich sił jako przedsiębiorca i jest na to kilka pomysłów. Ale o tym za moment.
Barman – Wymagania pracodawców
Oczywiście podstawowym kryterium, którym kierują się pracodawcy przy zatrudnianiu Cię jako barmana, będzie Twoje przygotowanie zawodowe i merytoryczne. Istotne są wiedza na temat alkoholi, ich łączenia i podawania. Oraz zasady tzw. miksologii – sztuki umiejętnego mieszania drinków, tak by były smaczne i nie szkoły. Piszemy o tym wszystkim szerzej w artykule Barman – jak zostać? Poza tym bardzo istotne będą Twoje własne cechy osobowościowe. Względnie przyjazna aparycja, kultura osobista, komunikatywność i miłe usposobienie to jedno. Ale istotna jest również dobra organizacja własnej pracy, dyspozycyjność i gotowość do pracy na naprawdę różne zmiany. W większych miastach wymaganiem niemal bezwzględnym jest znajomość języka angielskiego, a najlepiej jeszcze dodatkowego innego. Nie bez znaczenia jest też posiadanie ważnej książeczki sanitarno – epidemiologicznej i… brak nałogów.
Barman – Własna działalność
Praca na własny rachunek w zawodzie barmana oczywiście też jest możliwa. Możesz spróbować swoich sił na samozatrudnieniu i udzielać swoich usług podczas uroczystości okolicznościowych i innych bankietów. Pracować będziesz wtedy w oparciu o umowy zlecenia lub o dzieło. Wykonywać będziesz podobne czynności jak podczas pracy etatowej. Obsługiwać jednak będziesz prywatny barek usytuowany na potrzeby konkretnej imprezy lub cyklu imprez. Konkurencja w tego typu działalności nie jest duża, a zatem możesz próbować swoich sił. Nie ma też przeciwwskazań – poza ograniczonym czasem – by po prostu dorabiać sobie w ten sposób obok pracy etatowej.
Barman – Otwórz swój bar
Inną formą jest oczywiście założenie własnego baru. To wyzwanie bardziej ambitne i trudniejsze logistycznie. Choć w przypadku powodzenia dość lukratywne. Musisz pomyśleć o dobrze usytuowanym lokalu, zadbać o sprzęt i obsługę. Podstawowe wyposażenie barmana to koszt około 1500 – 2000 zł – blender, kieliszki, szklanki, słomki lub mieszadełka. Do tego przyda Ci się kostkarka, dystrybutor piwa, ekspres do kawy lub ciepłej czekolady. Dobrym pomysłem będzie współpraca z domami weselnymi oraz orkiestrą. Zwłaszcza jeśli sytuujesz lokal na prowincji oraz jest on odpowiednio duży. Lokal dodatkowo musi być dostosowany do wymogów sanitarnych oraz przeciwpożarowych. Co ciekawe – jako barman nie prowadzisz stricte sprzedaży alkoholu, lecz jedynie używasz go w serwowaniu napojów. Taki stan rzeczy sprawia, że nie musisz mieć koncesji na sprzedaż alkoholu. Choć oczywiście musisz zadbać o jego zapas, podobnie jak syropów, barwników, owoców i innych składników drinków.
[…] Przeczytaj też: https://www.zlecenia.pl/blog/gdzie-mozesz-szukac-zatrudnienia-jako-barman/ […]