Press "Enter" to skip to content

Ile zarabia sommelier? Zobacz zarobki sommeliera

Z naszych publikacji wiesz już, w jaki sposób sommelierem zostać. Opowiedzieliśmy Ci też, w jaki sposób sommelier pracuje. Zapewne teraz chcesz zadać pytanie – gdzie mogę pracować i ile na tym zarobię? Sprawdź, co ustaliliśmy.

Sommelier – Gdzie możesz szukać zatrudnienia?

Przede wszystkim w tych miejscach, gdzie serwowane jest wino. Mogą to być restauracje – zwłaszcza te eleganckie, knajpy, hotele, kurorty wypoczynkowe lub inne prestiżowe lokale. Twoja wiedza i umiejętności przydadzą się w winiarniach, sklepach z winami oraz w winnych hurtowniach. Firmy produkcyjne chętnie zatrudnią Cię do testowej degustacji. Podobnie jak instytucje badania rynku. O zatrudnienie pytać też możesz u dystrybutorów i detalistów wina. Sezonowo możesz załapać się na statkach wycieczkowych oraz w placówkach dyplomatycznych… Możesz też prowadzić działalność dydaktyczną – szereg instytucji i organizacji apeluje o właściwą kulturę picia alkoholu. W tym wina. Jeśli masz zacięcie dziennikarskie, możesz prowadzić serwis tematyczny lub pisywać w zawodowej prasie.

Sommelier – Od czego zależą zarobki?

Mimo że w Polsce ten zawód nadal jest elitarny i ciężko znaleźć dobrego specjalistę, zarobki nadal nie należą do najwyższych. Wpływ na to ma wciąż elitarne właśnie zainteresowanie elegancką obsługą i dobrym winem – ceny w lokalach są dość spore. Oprócz tego wpływ na Twoją wypłatę mają także typowe czynniki rynku pracownika. Istotne są Twoje kompetencje – udokumentowane kursy, wykształcenie kulinarne lub gastronomiczne. Ważne jest też Twoje doświadczenie, zdolności interpersonalne i zaangażowanie. Oraz miejsce, w którym pracujesz. Jasne jest, że więcej zarobisz w eleganckiej restauracji w dużym mieście. Lub w popularnym wakacyjnym kurorcie nad morzem.

Sommelier – zarobki

Zarobki, jak wspomnieliśmy, różnią się między sobą. W dużych i prestiżowych lokalach zarobić możesz w okolicach 4000 zł. Zwłaszcza jeśli jesteś profesjonalistą, masz doświadczenie i potrafisz łatwo odróżniać wina po smaku i zapachu. Przeciętnie jednak w restauracjach, winiarniach albo w sklepach z winem zarobisz w okolicach 2000 – 3000 zł. To wysokości wypłat od pracodawcy. Jednak pracując w restauracjach i hotelach, niekiedy liczyć możesz na napiwki od klientów. Zwłaszcza jeśli przekonasz ich do tego wysoką jakością obsługi i doskonale dopasowanym winem. Możesz też dorabiać na pokazach i szkoleniach. Przykładowo dwugodzinny pokaz sommeliera na prywatnym przyjęciu to koszt 300 – 1200 zł.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *