Press "Enter" to skip to content

Jak wygląda praca cukiernika? Zobacz co robi w pracy cukiernik

Predyspozycje zawodowe w pracy jako cukiernik. Umiejętności, które powinny Cię wyróżniać w pracy cukiernika to przede wszystkim dobry i czuły smak, wrażliwych zapach, fachowa wiedza i zdolności manualne. Potrzebne jest tutaj zwyczajnie zamiłowanie do pieczenia, wymyślania własnych receptur oraz satysfakcja, którą daje Ci przygotowywanie wypieków. Przygotowanie zawodowe da Ci wiedzę teoretyczną na temat składników odżywczych, dodatków i ulepszaczy piekarskich, technik pieczenia – temperatury, czasu trwania, sposobu wyrabiania ciasta. Jednak oprócz tego w Twojej pracy potrzebne Ci będą cechy własne. Wypieki, które tworzysz powinny cieszyć nie tylko podniebienie, ale również i oko. Dlatego musisz zadbać o to, by były smaczne i dobrze wyglądały. To wymaga dodatkowo sprawnych, precyzyjnie działających rąk oraz dobrego oka. Wyobraź sobie, ile wysiłku musi kosztować profesjonalnego cukiernika wykonanie tortu angielskiego. W takim wypadku istotne jest też poczucie estetyki i nieco artyzmu. To także praca z klientem – jak w każdym zajęciu, które ma ten element potrzebna Ci jest kultura osobista, asertywność, dobra organizacja pracy oraz otwartość na sugestie klienta.

Cukiernik – Czym będziesz się zajmował?

Przede wszystkim będziesz zajmował się słodkimi wypiekami. Tyczy się to ciast, ciasteczek, słodkiego pieczywa, ale także innych słodkości. Lody, słodkie spożywcze elementy dekoracyjne, cukierki lub lizaki. Podczas pracy musisz dbać o porządek – mieszanie się składników powoduje niekiedy ich bezużyteczność i straty. Musisz dobierać produkty wysokiej jakości, tak aby nie szkodziły zdrowiu klientów. Oprócz tego zadbać musisz niekiedy o zaopatrzenie – w składniki, zużywalny sprzęt oraz narzędzia pracy.

Cukiernik – Warunki pracy

Musisz wiedzieć, że praca cukiernika jest tyleż satysfakcjonująca, co też wymagająca i niekiedy ciężka. Samo wyrabianie wypieków odbywa się w warunkach zamkniętych – muszą być zachowane wszelkie względny sanitarno–epidemiologiczne. Niekiedy, nawet mimo wentylacji, bywa w Twoim miejscu pracy duszno. To praca także, w której masz stały kontakt z pyłami, środkami chemicznymi i konserwującymi, które mogą bardzo niekorzystnie wpływać na Twój układ oddechowy. Podobnie jak praca stojąca obciąża stawy i żyły. To także spora praca fizyczna, nieco zbliżona do tej, którą wykonuje piekarz. Wymaga obsługi maszyn, precyzyjnego nakładania dekoracji i drobiazgowego trzymania się receptur. To plus presja czasu i terminów wywołuje niekorzystny dla zdrowia psychicznego stres. Pracować będziesz często w godzinach wczesno – porannych, tak aby już w porze śniadaniowej klienci mieli do dyspozycji Twoje wypieki.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *