Gdzie możesz szukać zatrudnienia jako cukiernik? Przede wszystkim w cukierniach oraz restauracjach. Oprócz tego Twoje usługi mogą się przydać w piekarni, która zajmuje się wypiekiem także chlebów i innego pieczywa. Podobnie jak w firmach produkcyjnych, które w sposób przemysłowy wyrabiają słodkości. Często profesjonalnych cukierników poszukują firmy cateringowe, usługowe – hotele, motele, bary, kina czy inne instytucje kulturalne. Możesz też próbować założyć własną działalność w tym zawodzie.
Spis Treści
Cukiernik – Czego wymagają pracodawcy?
Konkurencja na rynku cukierniczym jest spora, a zatem wybić można się jedynie jakością usług. Ta zależy od pracowników, a zatem pracodawcy mają dość konkretne oczekiwania. Z pewnością zwrócą uwagę na Twoje wykształcenie, deklarowane umiejętności i doświadczenie. To zdobyte w szkole branżowej ceni się ze względu na obycie z praktyczną odsłoną tego zawodu. Pracodawcy oczekiwać będą też dyspozycyjności, chęci do pracy we wczesnych godzinach rannych, wysokiej kultury osobistej w kontakcie z klientami, dobrej organizacji pracy, zdolności manualnych, znajomości przepisów oraz własnej inwencji. Niektóre firmy stosują swoje własne narzędzia i maszyny, zostaniesz do ich obsługi odpowiednio przeszkolony.
Cukiernik – Względy sanitarno-epidemiologiczne
W tej pracy bardzo istotny jest stan zdrowia. Oraz to, abyś – jakkolwiek to brzmi – nie stanowił zagrożenia epidemicznego i sanitarnego dla zakładu pracy i samych wypieków. Bądź co bądź masz do czynienia z żywnością, którą potem spożywają klienci. Oprócz zachowania zasad higieny i BHP w miejscu pracy musisz też być pod stałą opieką lekarską. By w ogóle zacząć pracę (a w przypadku szkoły branżowej także naukę) musisz przejść drobiazgowe badania w medycynie pracy oraz otrzymać książeczkę sanepidowską. Taki cykl badań ma wykluczyć sytuację, w które jesteś nosicielem wirusów lub chorób – np. salmonelli.
Cukiernik – Własna cukiernia
Możesz też spróbować swoich sił jako cukiernik – przedsiębiorca. Na co musisz zwrócić uwagę?
- Lokal – założenie cukierni od postaw to kosztowne i ambitne wyzwanie logistyczne. Nieco łatwiej jest wynająć i dostosować już istniejący lokal. Zwłaszcza jeśli jest częściowo wyposażony.
- Koszty – potrzebne będą Ci zwyczajnie pieniądze na dostosowanie lokalu, wydzielenie części do wypieków i tej dla gości i klientów. Potrzebny będzie Ci też samochód – sporo zamówień będzie na wynos lub w ramach cateringu. Założenie takiej działalności może na sam początek kosztować około 70 tysięcy złotych. Pomyśl nad dotacją lub kredytem.
3. Zatrudnienie personelu – nie wszystko dasz radę zrobić sam. Potrzebni będą Ci pomocni pracownicy.
[…] Przeczytaj też: https://www.zlecenia.pl/blog/zalozyc-wlasna-cukiernie-czy-lepiej-pracowac-na-etacie-jako-cukiernik-j… […]