Kelnera zazwyczaj definiuje się jako osobę, która bezpośrednio obsługuje klientów w lokalach gastronomicznych takich jak restauracje, bary, puby, kluby nocne albo firmach zajmujących się cateringiem. Obsługa ta ma miejsce przez cały czas przebywania klienta w lokalu. O tym, jak wygląda praca kelnera i ile można na niej zarobić, piszemy w osobnych artykułach. Sprawdź, jakie predyspozycje powinien mieć kandydat do tego zawodu i w jaki sposób można kelnerem zostać.
Spis Treści
Czym wyróżnia się dobry kelner?
To specyficzna praca wśród ludzi. Choć teoretycznie każdy mógłby ją wykonywać, wymaga pewnych określonych cech charakteru. Zwłaszcza jeśli pracuje się w wyszukanych lokalach. Kelner powinien mieć dość otwarte na ludzi usposobienie, łatwość nawiązywania kontaktów oraz zjednywania sobie sympatii klientów. Oprócz tego powinien cechować się punktualnością, odpowiedzialnością i odpornością na stres wynikającą na przykład z presji czasu lub niecierpliwości klientów. Dobrą cechą w tym fachu jest umiejętność pracy w zespole oraz dostosowywania się do różnych typów osobowości, które mogą zawitać w lokalu. Im bardziej ekskluzywny, tym większe wymagania będą oni stawiali. Zachcianki bywają problematyczne, a kelner musi się w tym odnaleźć. Bardzo istotne są też kultura osobista, dobra pamięć oraz cierpliwość.
W jaki sposób można zostać kelnerem?
Jest to jedna z tych profesji, które nie wymagają wykształcenia. Zwłaszcza jeśli ma być podjęta jako praca dorywcza lub sezonowa. Pracodawcy zainteresowani są przede wszystkim tym, jak dany kandydat się prezentuje, w jaki sposób się wyraża i jaki ma sposób bycia. Niekiedy nawet nie jest wymagane jakieś szczególnie doświadczenie zawodowe, choć oczywiście jest mile widziane. Nie znaczy to jednak, że wykształcenie w tym zawodzie nie istnieje i nie ma ono sensu. Zaczyna mieć ono znaczenie, jeśli chcesz aplikować do bardziej eleganckich lokali, pracować w hotelu lub restauracji.
Technik usług kelnerskich
Jednym z podstawowych sposobów uzyskania wykształcenia w zawodzie kelnera to wybór szkoły średniej. Technik usług kelnerskich albo podobny zawód w szkole branżowej lub policealnej to cykl nauczania przedmiotów ogólnokształcących oraz przedmiotów dotyczących psychologii, gastronomii, pewnej podstawowej wiedzy na temat przyrządzania potraw i napojów, podstaw przedsiębiorczości, języków obcych oraz rozwoju zdolności interpersonalnych. W trakcie kształcenia uczeń musi zaliczyć odpowiednią dozę praktyk w prawdziwych lokalach gastronomicznych. Oceniane będą jego umiejętności znajdowania siebie w nowej sytuacji oraz sposób, w jaki obsługuje gości. Oprócz szkoły średniej lub policealnej istnieje też możliwość zdobycia wykształcenia kelnerskiego w postaci specjalnych kursów zawodowych. Organizują je urzędy pracy i organizacje pożytku społecznego. Programem nie odbiegają od szkoły średniej, a każda forma nauczania kończy się stosownym egzaminem zawodowym. Takie wykształcenie nie tylko zwiększa szanse na rynku pracy, lecz także daje możliwość pracy jako barman.






[…] Przeczytaj też: https://www.zlecenia.pl/blog/kelner-kim-jest-i-jak-nim-zostac/ […]