Press "Enter" to skip to content

Dietetyk – jak zostać?

Ostatnimi czasy świadomość zdrowego sposobu odżywiania się wzrasta wśród Polaków. Badania pokazują, że staramy się jeść rozsądniej oraz coraz częściej sięgamy po żywność „eko”. Czy dzieje się tak przypadkiem? Naszą świadomość żywieniową kształtują specjaliści na temat żywności. Dietetyk jest właśnie kimś takim. Czy to tylko znany z potocznego rozumowania „pan od odchudzania”? Przekonaj się, kim jest dietetyk oraz jak można nim zostać.

Kim w ogóle jest dietetyk?

To znacznie bardziej poważne zajęcie niż znawca zdrowej żywności. To specjalista z zakresu żywienia. Jego usługi przydadzą się zarówno osobom zdrowym, jak i tym z dolegliwościami. Owszem, dieta i sposób zgubienia wagi również leży w jego kompetencjach, lecz jest to tylko wycinek tego, czym zajmuje się dietetyk. Chcesz dowiedzieć się więcej?

Czym zajmuje się dietetyk?

Jako dietetyk Twoim zdaniem będzie ocenianie sposobu odżywiania się swoich klientów. Będziesz musiał im wytłumaczyć jaki wpływ na ich zdrowie mają niekorzystne nawyki oraz jak można je modyfikować. Do tego będziesz określał wpływ określonych produktów żywieniowych na zdrowie człowieka. Niektórym klientom trzeba będzie szczegółowo rozplanować dietę. Wykażesz, co powinni jeść o poszczególnych porach dnia. Kierować będziesz się kalorycznością oraz tym, co dana żywność niesie. W przypadku poważniejszych zaburzeń żywieniowych możesz nawet opracowywać metody leczenia ich. By dobrze się sprawować jako dietetyk, potrzebna będzie Ci więc wiedza z zakresu anatomii, medycyny, biochemii, ale też i psychologii człowieka.

Jak możesz zostać dietetykiem?

Dietetyk to zawód, do którego stosowania potrzebna jest specjalistyczna wiedza. Taką można nabyć wyłącznie drogą odpowiedniej edukacji. Zapewniają ją studia wyższe na kierunku dietetyka. Wiele uczelni wyższych w Polsce zawiera go w swojej ofercie edukacyjnej. Podczas kilku lat nauki poruszane będą fachowe zagadnienia. Poznasz podstawy anatomii i fizjologii człowieka. Podstawy medycyny, takie jak kliniczny zarys choroby, interakcje leków z żywnością, genetyka i farmakologia. Istotna będzie fizjologia i żywienie podczas uprawiania sportu. Do tego poznasz tajniki psychologii, socjologii dietoterapii i dietoprofilaktyki. Do zaliczenia będziesz miał również przedmioty z poradnictwa dietetycznego, biochemii żywności, etyki i prawa w ochronie zdrowia. Uzyskany w ten sposób dyplom uczelni wyższej nie tylko uprawnia Cię do wykonywania zawodu, lecz także zwiększa zaufanie do Twoich kompetencji. Pracę znaleźć możesz w zasadzie wszędzie, gdzie potrzebują dietetyka.

Kursy i szkoła policealna

Choć publiczni pracodawcy z zakresu służby zdrowia cenią wyłącznie dyplom szkoły wyższej, możesz jako dietetyk pracować też i w placówkach prywatnych. Tam wymagania bywają nieco niższe – wystarczy podstawa wiedza. Taką możesz zdobyć podczas rocznej szkoły policealnej o specjalności dietetyka lub kursach organizowanych przez podmioty prywatne.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *