Press "Enter" to skip to content

Ile zarabia kucharz?

Kucharz dla niektórych to pasjonująca profesja. Pozwala wykazać się artystycznie i praktycznie. Jednak praca jako kucharz, potrafi być bardzo ciężkim kawałkiem chleba. Często praca jako kucharz jest w nieregularnych godzinach. Trwa dłużej niż 8 godzin. Pracuje się w weekendy, święta. Zarobki bywają różne.

Zarobki kucharza — od czego zależą?

To zawód, w którym znacznie mniej ceni się wykształcenie, a bardziej umiejętności i praktykę. Oczywiście zarazem znajomość przypraw, właściwości chemicznych i zdrowotnych żywności jest dodatkowym walorem. Istotnym jest też gdzie i na jakim stanowisku się pracuje. Drogie restauracje wynajmują najlepszych szefów kuchni. Tańsze bistra mogą pozwolić sobie na mniejsze wypłaty. Umiejętności kucharza i efekty pracy często są niewymierne i zależne od osobistych upodobań klientów. Bardzo dobry kucharz wiec może zarabiać od kilku do nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych miesięcznie. Przede wszystkim liczą się umiejętności, pomysłowość w przygotowywaniu dań i najlepiej też własne patenty kulinarne. Każdy chce spróbować specjalność szefa kuchni lub nowe, nieznane dotąd danie. I chętnie za to zapłaci, jeśli będzie podane odpowiednio atrakcyjnie.

Gdzie kucharz zarabia najwięcej?

W największych miastach – Warszawa, Poznań, Wrocław, Kraków to miejsca, gdzie kucharze mogą liczyć na najwyższe stawki. Gastronomia rozwija się tam najprężniej i oferuje najlepsze usługi. A zarobki dla kucharza zaczynają się od 3500 zł. Szef kuchni z kolei liczyć może nawet na 5000 – 6000 zł. Wszystkie te stawki są netto. W pozostałych częściach kraju pensje są niestety dużo niższe. W zasadzie jako kucharz zarobisz na prowincji około połowy z tego. Zwyczajowy kucharz otrzyma netto około 1800 zł, a szef kuchni 3500 zł netto. Jest to średnia zarobków, która uwzględnia zarówno tych kucharzy, co pracują w pubach, jak i restauracjach, ale też i pracowników stołówek i ośrodków. Oczywiście zdarzają się wyjątki. Dobrze pomyślany, wyposażony i mający na siebie pomysł lokal potrafi przynieść spore zyski, które przekładają się pozytywnie na pensję zatrudnionego tam kucharza.

Kucharz na statku

Taki pokładowy kucharz potrafi naprawdę dobrze zarobić. Na środku morza, gdy do lądu daleko, dobry obiad jest jednym z tych bezcennych doznań. Kucharz zatrudniony jest tam wtedy najczęściej nie na etat, lecz kontrakt. Przeciętnie zarobić może 7000 zł netto.

Kucharze japońskich smaków

Czy zarobki kucharzy zajmujących się orientalną i egzotyczną kuchnią różnią się jakoś znacząco? Zapewne taka kuchnia jest bardziej wymagająca od tej tradycyjnej lokalnej. Okazuje się, że jako kucharz zarobisz tam całkiem podobne pieniądze tj. 3000 – 6000 zł brutto. Oczywiście jak wszędzie, tak i tu są specjaliści, którzy zarobią więcej.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *