Press "Enter" to skip to content

Zagrożenia w pracy kucharza

Pracując, jako kucharz Twoim głównym zajęciem będzie opracowywanie i przygotowywanie posiłków. O tym, jak dokładnie wygląda praca kucharza, piszemy w osobnym artykule. Taka praca jest szczególna, ponieważ ma stały kontakt z żywnością. Normy i przepisy BHP są więc odpowiednio dostosowane tak, by praca była bezpieczna. Zarówno dla Ciebie jako kucharza, jak i dla klientów. Jednak zachowując nawet najwyższą staranność spełniania tych norm, nie da się wykluczyć, że w ciągu lat pracy przydarzą się niefortunne przypadki. W końcu do dyspozycji jest ostry sprzęt, noże, krajalnice, maszyny, które pracują w dużej temperaturze, palący się ogień itp. Oto, na co potencjalnie narażony jest kucharz podczas swojej pracy:

Poparzenie w pracy kucharza

Potrawy i napoje czasami są bardzo gorące i przygotowywane w towarzystwie palącego się gazu. Nieodpowiednie zachowanie bądź niezadbanie o odzież ochronną może skończyć się poparzeniem,

Pożar w pracy kucharza

Drastyczniejsza forma zagrożenia w pracy z ogniem i gazem. Należy dbać o stan techniczny instalacji gazowych, elektrycznych i grzewczych, gdyż zaniedbanie na tym polu może skończyć się wybuchem i pożarem,

Upadek na poziomie podłogi lub z wysokości w pracy kucharza

Praca w kuchni wiąże się z wodą, a ta może się rozlać. A to z kolei skutkować może pośliźnięciem się i upadkiem. Dlatego tak ważny jest stan i typ podłogi. Podobnie upadek nastąpić może z drabiny, podestu lub schodów,

Skaleczenia w pracy kucharza

Praca z nożami i krajalnicami wymaga szczególnej ostrożności. Bywa, że kucharz pod presją czasu może zapomnieć o bezpieczeństwie, a to prosta droga do skaleczenia,

Przeciążenie układów ruchu i nerwowego w pracy kucharza

Ciągła praca w pozycji stojącej, a także ciągły stres spowodowany presją czasu, relacją z innymi pracownikami oraz wielogodzinnym napięciem mogą powodować żylaki albo zaburzenia psychiczne,

Specyficzny mikroklimat w pracy kucharza

Praca w miejscu o stale podwyższonej temperaturze lub wilgotności może powodować omdlenia, a wtedy bardzo łatwo o uderzenie się i uraz głowy. Podobnie praca przy ciągle zmiennej temperaturze może skutkować długofalowo reumatyzmem.

W pracy kucharza

Jeśli zatrudniasz się jako kucharz, Twój pracodawca jest zobowiązany przedstawić Ci te i inne zagrożenia zawodowe związane z tą pracą. Będziesz wtedy poproszony o podpis świadczący o zapoznaniu się z nimi. Do tego przejdziesz szkolenie BHP oraz podlegasz okresowym badaniom lekarskim w gabinecie medycyny pracy. Do tego pracodawca musi zaopatrzyć Cię w ochronną odzież dostosowaną do charakteru tej pracy.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *