Press "Enter" to skip to content

Jak zostać kucharzem?

Czy odkryłeś już w dziecinnych albo nastoletnich latach, że robienie zupy to nie jest taki wielki problem? A przy tym można się świetnie bawić i eksperymentować ze smakami? A może kiedyś zaskoczyłeś mamę świetnie doprawionym mięsem? Jeśli tak, to być może masz zadatki na kucharza. I to takiego zawodowego. Dowiedz się, jak możesz nim zostać i utrzymywać się z tego fachu.

Kto ma zadatki na kucharza?

Przede wszystkim trzeba czuć do tego zamiłowanie. To specyficzna praca. Wymaga odpowiednio ukształtowanego zmysłu smaku oraz umiejętności przewidywania efektów doprawiania i gotowania. Gotujesz dla różnych ludzi. Dlatego ważna jest cierpliwość, wyrozumiałość i zdolność ciągłego dostosowywania się. Kucharz rzadko kiedy przez cały dzień gotuje tylko jedną lub dwie potrawy na okrągło. Do tego bardzo wskazany jest zmysł elegancji i artyzmu. To samo danie podane w mniej i bardziej wyszukany sposób jest zupełnie inaczej odbierane przez klientów. Do tego dochodzą pewne czynniki psychologiczne. Taka osoba musi umieć pracować pod presją czasu, wymagań oraz dobrze sobie radzić w grupie.

Jak zostać kucharzem?

Zazwyczaj odbywa się to w drodze odpowiedniej szkoły średniej. Większość szkół zawodowych ma w swojej ofercie zawód kucharza. Niekiedy nawet podzielony na specjalizacje. Istnieją też technika gastronomiczne, w których uczeń dowie się szerszej wiedzy na temat składników kulinarnych, ich wpływu na zdrowie oraz składu chemicznego. Przed rozpoczęciem nauki mają miejsce obowiązkowe badania w medycynie pracy. Sprawdza się stan zdrowia kandydata oraz wyklucza ewentualnie braki predyspozycji. Do tego w obu wariantach ważne są praktyki. Przykładowo, uczniowie szkół zawodowych kilka dni w tygodniu spędzają na prawdziwej pracy w restauracji. Tam uczą się fachu. W ten sposób uczeń ma dostęp do szefa kuchni. Dowiaduje się praktycznych wiadomości, których nie pozna w szkole oraz oswaja z praktyką zawodu. W międzyczasie wyrabiana jest książeczka sanepidu i uczeń jest traktowany jak prawdziwy pracownik.

Kucharz i egzamin zawodowy

Nauka w szkole średniej o takim profilu kończy się egzaminem zawodowym. Sprawdzane są zarówno praktyczne, jak i teoretyczne zdolności kandydata na kucharza. Po zdanym egzaminie świeżo upieczony fachowiec otrzymuje dyplom kucharza małej gastronomii lub tytuł zawodowy technik przetwórstwa żywności. To uprawnia do wykonywania zawodu i daje możliwości znalezienia w nim pracy już tuż po szkole. Po około 5 – 8 latach praktyki można próbować swoich sił na stanowisku szefa kuchni. Oprócz tego taki kucharz może rozwijać swoją wiedzę i umiejętności na jednym z kierunków gastronomicznych, które oferują szkoły wyższe. To zdecydowanie podnosi kwalifikacje, poszerza możliwości zawodowe i kariery.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *