Press "Enter" to skip to content

Jak zostać piekarzem?

Od małego ciągnęło Cię do wypieków? Lubisz to przyjemne uczucie, gdy biały proszek w postaci mąki i trochę wody tworzą pyszne jedzenie, bez którego nie istniałyby całe cywilizacje? Piekarze są niezwykle istotnym elementem naszego ekosystemu gospodarczego i bardzo szanowaną profesją. Być może stoisz teraz u progu wyboru ścieżki życiowej i szkoły średniej. Zastanawiasz się, czy aby nie zostać piekarzem? W jaki sposób można wyrobić sobie ten fach?

Po pierwsze zamiłowanie

Bycie piekarzem to tyleż dawna, co specyficzna profesja. Bardzo istotna dla wyżywienia społeczeństwa i wymagająca. Często to praca w nocy, w trudnych warunkach, które aż kipią od zagrożeń zawodowych. O tym, jak wygląda praca piekarza, piszemy osobnym artykule. Zanim jednak zechcesz nim zostać, powinieneś spytać siebie, czy masz w sobie zamiłowanie do wypieków chleba. Czy fizyczna i odpowiedzialna praca to jest to, co da Ci satysfakcję?

Szkoła branżowa I stopnia

Tak od kilku lat nazywa się klasyczna szkoła zawodowa, która często oferuje kształcenie w zawodzie piekarza. By podjąć taką naukę, wystarczy ukończyć szkołę podstawową i zebrać w sobie chęci. Taka szkoła średnia to połączenie nauki w szkole i pierwszej pracy zawodowej. Podczas zajęć lekcyjnych, oprócz ogólnokształcących przedmiotów takich jak język polski, matematyka, język obcy, będą też przedmioty dotyczące żywność, technologii wytwarzania i bhp. Kilka dni w tygodniu jednak będziesz spędzać u wybranego przez Ciebie pracodawcy. Tam poznasz w praktyce tajniki zawodu oraz będziesz pobierał nauki. Nauczysz się tego, w jaki sposób tworzy się chleb, z jakich składników oraz jak obsługuje się fachowe maszyny.

Co piecze piekarz?

Piekarz oczywiście nie piecze wyłącznie chlebów. Cała gamma pieczywa, którą spotykasz na sklepowych półkach, wymaga osobnego podejścia, pasji i przestrzegania receptur. To pokazuje jak odpowiedzialna i drobiazgowa jest to praca. Taka nauka w szkole zawodowej trwa 3 lata i kończy się egzaminem zawodowym. Egzamin uprawnia do wykonywania zawodu piekarza. Sprawdza on Twoją wiedzę teoretyczną na temat żywności, składników odżywczych oraz składników wchodzących w skład pieczywa. Oprócz tego próbie poddane zostaną Twoje umiejętności, znajomość warsztatu piekarniczego i obsługi maszyn. Gdy wszystko pomyślnie zakończysz, będziesz mógł z dumą mówić o sobie jako o — nomen omen — świeżo upieczonym piekarzu.

Inne formy kształcenia w kierunku piekarza

By zostać jednak piekarzem w późniejszym wieku, niekoniecznie musisz mieć ukończoną szkołę zawodową. Istnieją kursy zawodowe organizowane przez urzędy pracy, hufce pracy, izby rzemieślnicze lub organizacje pożytku publicznego. Takie kursy dają podobną wiedzę teoretyczną oraz wymagają zaliczenia praktyk. Wymagane jest jednak, by Twój stan zdrowia pozwalał na taką pracę. Istotna jest kondycja układu oddechowego, nerwowego i sprawność fizyczna. Niedopuszczalne jest jednak stwarzanie ryzyko zarażania chorobami zakaźnymi lub grzybiczymi. Takie kursy również kończą się stosownym egzaminem zawodowym.

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *