Press "Enter" to skip to content

Twoja własna piekarnia

Dorobienie się nieco kapitału, zainwestowanie w sprzęt lokal i know-how to dobre postawy, by rozpocząć pracę swojej własnej piekarni. Taka możliwość daje Ci sposobność kreatywnego wykazania się w zakresie receptur i swoich własnych patentów na pieczywo. W przypadku powodzenia taka praca daje znacznie lepsze dochody niż, gdybyś pozostawał piekarzem na etacie. Własna piekarnia może znajdować się w dowolnej lokalizacji. Zarówno w centrum miasta, jak i na jego obrzeżach, a nawet na prowincji. Nie ma obaw, by usytuować ją tuż pod nosem konkurencji. Jednak jak się do tego zabrać?

Dobór lokalu na piekarnię

Istotnym będą nie tylko atrakcyjne położenie i połączenie z traktami handlowym i dostawczymi. Istnieją odpowiednie wymogi prawne. Musisz je spełniać, chcą otworzyć w lokalu własną piekarnię. Nie może być to piwnica, ani nawet pół-piwnica. Podłoga musi być wodoodporna, a do wody i kanalizacji musi być stały i łatwy dostęp. Obowiązkowe są klimatyzacja i wentylacja. Przebieralnia i osobne pomieszczenia do składowania produktów muszą być odpowiednio i wyraźnie wydzielone. W małej miejscowości ponadto dobrze, jeśli Twój lokal będzie dobrze widoczny i usytuowany blisko zakładów pracy lub blokowisk.

Twoja własna piekarnia i rejestracja biznesu

To jeden z bardziej wyczerpujących etapów zakładania każdej działalności gospodarczej. Taka praca papierkowa pochłania energię i wymaga sporej cierpliwości i drobiazgowości. Do rejestracji wymagany jest szereg zezwoleń. W tym między innymi pozwolenie na prowadzenie działalności, zezwolenie od sanepidu, straży pożarnej i na sprzedaż. Potrzebny Ci będzie też wyrobiony numer identyfikacyjny pracodawcy. Wszak zamierzasz zatrudniać piekarzy. Potrzebni będą Ci ludzie od technologii żywności, kontroli przepływu procesów organizacji pracy. Muszą to być osoby wykwalifikowane i godne zaufania. Podstawowy skład piekarni to starszy technolog, który będzie nadzorował prace i dbał o ich płynność i prawidłowy przebieg oraz co najmniej dwóch piekarzy do pracy zmianowej.

Niezbędny sprzęt w piekarni

Wyposażenie piekarni musi spełniać normy jakości i bezpieczeństwa. Wielu przedsiębiorców podkreśla, że na sprzęcie nie ma sensu oszczędzać. Nie tylko pozwoli lepiej wykonywać swoją pracę, ale i będąc dobrej jakości, będzie służył przez wiele lat. Częste wymiany tańszych odpowiedników mogą długofalowo wyjść drożej. A jaki sprzęt będzie Ci potrzebny? Na pewno przesiewacze do mąki, mieszalniki do ciasta, obrabiarki i piekarniki. Dobra piekarnia nie pogardzi także tacami do przeczenia, szafkami i wózkami do przechowywania, blatami roboczymi, lodówkami, zmywarkami i klimatyzatorami.

Jakie są koszty utrzymania piekarni?

Każdy przedsiębiorca zadaje sobie to pytanie. Piekarnia jest niezbędną firmą na rynku i dostarcza produktu, który potrzebuje każdy. Sprzedaż i produkcja są stałe, niezależnie od sezonu. Opłaty, jakie Cię czekają to czynsz, jeśli wynajmujesz. Wypłaty dla pracowników, koszty materiałów i składników i oczywiście rachunki. W przypadku piekarni bodaj najbardziej dotkliwy będzie ten za energię elektryczną. Każdy sprzęt z niej korzysta. Przykładowo sam piekarnik to 50 kWh. Do tego zalecane jest ubezpieczenie przynajmniej 50% planowanych kosztów. Rentowność piekarni zaczyna się pojawiać po koło 2 – 3 latach od założenia. Prawdopodobnie dopiero wtedy spłacisz zobowiązania wstępne. To w sytuacji, gdy sprzedajesz jedynie wypieki. Jeśli jednak do oferty dorzucisz mini gastronomię, napoje, drinki i kilka stolików, możesz znacznie przyśpieszyć moment spłaty piekarni.

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *