Dorobienie się nieco kapitału, zainwestowanie w sprzęt lokal i know-how to dobre postawy, by rozpocząć pracę swojej własnej piekarni. Taka możliwość daje Ci sposobność kreatywnego wykazania się w zakresie receptur i swoich własnych patentów na pieczywo. W przypadku powodzenia taka praca daje znacznie lepsze dochody niż, gdybyś pozostawał piekarzem na etacie. Własna piekarnia może znajdować się w dowolnej lokalizacji. Zarówno w centrum miasta, jak i na jego obrzeżach, a nawet na prowincji. Nie ma obaw, by usytuować ją tuż pod nosem konkurencji. Jednak jak się do tego zabrać?
Spis Treści
Dobór lokalu na piekarnię
Istotnym będą nie tylko atrakcyjne położenie i połączenie z traktami handlowym i dostawczymi. Istnieją odpowiednie wymogi prawne. Musisz je spełniać, chcą otworzyć w lokalu własną piekarnię. Nie może być to piwnica, ani nawet pół-piwnica. Podłoga musi być wodoodporna, a do wody i kanalizacji musi być stały i łatwy dostęp. Obowiązkowe są klimatyzacja i wentylacja. Przebieralnia i osobne pomieszczenia do składowania produktów muszą być odpowiednio i wyraźnie wydzielone. W małej miejscowości ponadto dobrze, jeśli Twój lokal będzie dobrze widoczny i usytuowany blisko zakładów pracy lub blokowisk.
Twoja własna piekarnia i rejestracja biznesu
To jeden z bardziej wyczerpujących etapów zakładania każdej działalności gospodarczej. Taka praca papierkowa pochłania energię i wymaga sporej cierpliwości i drobiazgowości. Do rejestracji wymagany jest szereg zezwoleń. W tym między innymi pozwolenie na prowadzenie działalności, zezwolenie od sanepidu, straży pożarnej i na sprzedaż. Potrzebny Ci będzie też wyrobiony numer identyfikacyjny pracodawcy. Wszak zamierzasz zatrudniać piekarzy. Potrzebni będą Ci ludzie od technologii żywności, kontroli przepływu procesów organizacji pracy. Muszą to być osoby wykwalifikowane i godne zaufania. Podstawowy skład piekarni to starszy technolog, który będzie nadzorował prace i dbał o ich płynność i prawidłowy przebieg oraz co najmniej dwóch piekarzy do pracy zmianowej.
Niezbędny sprzęt w piekarni
Wyposażenie piekarni musi spełniać normy jakości i bezpieczeństwa. Wielu przedsiębiorców podkreśla, że na sprzęcie nie ma sensu oszczędzać. Nie tylko pozwoli lepiej wykonywać swoją pracę, ale i będąc dobrej jakości, będzie służył przez wiele lat. Częste wymiany tańszych odpowiedników mogą długofalowo wyjść drożej. A jaki sprzęt będzie Ci potrzebny? Na pewno przesiewacze do mąki, mieszalniki do ciasta, obrabiarki i piekarniki. Dobra piekarnia nie pogardzi także tacami do przeczenia, szafkami i wózkami do przechowywania, blatami roboczymi, lodówkami, zmywarkami i klimatyzatorami.
Jakie są koszty utrzymania piekarni?
Każdy przedsiębiorca zadaje sobie to pytanie. Piekarnia jest niezbędną firmą na rynku i dostarcza produktu, który potrzebuje każdy. Sprzedaż i produkcja są stałe, niezależnie od sezonu. Opłaty, jakie Cię czekają to czynsz, jeśli wynajmujesz. Wypłaty dla pracowników, koszty materiałów i składników i oczywiście rachunki. W przypadku piekarni bodaj najbardziej dotkliwy będzie ten za energię elektryczną. Każdy sprzęt z niej korzysta. Przykładowo sam piekarnik to 50 kWh. Do tego zalecane jest ubezpieczenie przynajmniej 50% planowanych kosztów. Rentowność piekarni zaczyna się pojawiać po koło 2 – 3 latach od założenia. Prawdopodobnie dopiero wtedy spłacisz zobowiązania wstępne. To w sytuacji, gdy sprzedajesz jedynie wypieki. Jeśli jednak do oferty dorzucisz mini gastronomię, napoje, drinki i kilka stolików, możesz znacznie przyśpieszyć moment spłaty piekarni.
[…] Przeczytaj też: https://www.zlecenia.pl/blog/twoja-wlasna-piekarnia/ […]